Autor |
Zpráva |
< Servis ~ Těžkne řazení |
dyk77 |
Zaslal: po březen 14, 2011 1:05 pm |
|
|
ERROR: RITCHMA VIRUS
|
Mám Saxo 2002, najeto 75.000 Km ( první majitel )
Poslední dobou se mi děje to, že když se motor , potažmo i spojka po několika kilometrech jízdy zahřeje, tak mi jde v celém rozsahu řazení více ztěžka. Myšleno tak, že při přesunu řadící páky po její dráze je její pohyb těžší. Jinak zařazení jakékoliv rychlosti jde v celku stále stejně jako dříve a spojka ani převodovka nehlučí, oleje je dost a je čistý.
Zkoušel jsem pod autem promazat čepy mechanismu řazení, ale to samozřejmě problém nevyřešilo. Podle Knížky "jak na to" jsem změřil krok spojkového pedálu a ten je 15.5 cm zatím co kniha říká, pravidelně seřizovat na 13cm +/- 5mm. Pro seřízení kroku pedálu je k dispozici matice na konci lanka u převodovky. Myslíte, že seřízením pedálu ( zmenšením kroku ) něco získám, popřípadě kde může být problém ?
Díky |
_________________ Saxo 1.1i / 44KW ... alu kola RSW Racing ... pneu Continental EcoContact*5 165/65 R14 ... ***MOJE_GALERIE*** Spotřeba CITROEN SAXO |
|
Návrat nahoru |
|
dyk77 |
Zaslal: pá březen 18, 2011 12:28 pm |
|
|
|
|
Návrat nahoru |
|
Tomáš Spiššák |
Zaslal: pá březen 18, 2011 12:40 pm |
|
|
MELHUBA KLUBU
|
Ked budes stelovat tu maticu na konci, nedocielis skoro nic. Tym docielis, ako vysoko budes mat pedal spojky. Teda u mna to nemalo ziadny efekt. V lete idem menit spojkovu sadu(lamelu,pritlacny tanier, lozisko), a hned sa popritom vymeni aj prevodovy olej. Takze myslim ze by ti mohol pomoct vymenit prevodovy olej.
EDIT
Takze spojkovu sadu nejdem menit v lete ale v stredu , lebo uz mi ani nechce hrabat a rozbeh s tou doj*banou spojkou je umenie |
Naposledy upravil Tomáš Spiššák dne so duben 23, 2011 8:55 am, celkově upraveno 2 krát |
|
Návrat nahoru |
|
dyk77 |
Zaslal: út březen 22, 2011 8:13 pm |
|
|
|
|
Návrat nahoru |
|
Bishboun |
Zaslal: po duben 04, 2011 10:04 am |
|
|
SAXOKLUBÁK
|
dyk77 napsal: Díky za reakci
Ten olej jsem měl tak nějak v plánu. Sice tomu asi nepomohu, ale určitě neuškodím, tak proč to nezkusit.
S napínákem lanka jsem již zkoušel manipulovat a opravdu to nemá vyšší vliv, než na délku kroku spojkového pedálu, tak jsem si jej alespoň seřídil na kratší krok, příznivcům sportovnější jízdy mohu jen doporučit
To já má stejnej problém....když do toho skočim tak je to OK...ujedu pár kilometrů a začínám ten klacek tahat a řazení jde ztuha. Klouby mam promazaný. Zastavím a za hodinu jedu pryč a jde to zase chvilku krásně. Olej jsem měnil před rokem.....áááále když jsem včera koukal tak u výpustě to mam mastný...asi mi teče. Mam pocit že oleje tam budu mít málo a jak se ta převodovka pořádně roztočí tak je olej všude na stěnách skříně a kolečka nejsou utopeny. Dokonce když jsem zkusil na rampě jen pootočit osou tak jsem slyšel vrzání jako kdyby to v místě kde lezou osy do převodovky nebylo mazaný vůbec.
a ted otázka na tělo...přišel jsem na něco? |
_________________ Trumpeta z kamionu o mě dává vědět když mě nekdo přehlídne a 230V v autě najdu taky. |
|
Návrat nahoru |
|
dyk77 |
Zaslal: po duben 11, 2011 9:09 pm |
|
|
|
Na něco jsem možná přišel.
Olej jsem tedy koupil , asi zítra bych ho zkusil vyměnit, nicméně málo ho tam nemám, protože při vyšroubování šroubu vytéká olej kontrolním/plnícím otvorem ven.
Moje zjištění však spočívá v tom, že mi začíná po několika desítkách minut jízdy jemně vrzat v řadicí páce. Jelikož vím, že pod autem nemám mezi výfukem a řadičkou krycí plech ( není tam od výroby, nebo mi ho kdysi sebrali na první garanční prohlídce ) , tak mě napadá, že když se výfuk ohřeje, začne to teplo negativně působit na gumová uložení táhla řadící páky nebo na nějaký od soli narezlý čep a proto chod páky ztěžkne a vrže. Možná je to blbost, ale když už budu pod autem, chci to zkusit rozebrat a promazat jestli to nějak půjde. Rád bych také, kdyby se mi ozval někdo, kdo ten krycí plech má doma zbytečně, asi bych jej koupil. Je mi divné, že štefty v podlaze na uchycení plechu mám, ale plech ne. Možná dojde i na to, že si ten plech udělám z hliníku. |
_________________ Saxo 1.1i / 44KW ... alu kola RSW Racing ... pneu Continental EcoContact*5 165/65 R14 ... ***MOJE_GALERIE*** Spotřeba CITROEN SAXO |
|
Návrat nahoru |
|
Tomáš Spiššák |
Zaslal: út duben 12, 2011 5:50 am |
|
|
MELHUBA KLUBU
|
S tym plechom by som to videl realne. Na serviceboxe je to cislo 1723 A2
a cena je 130€, cize vyrobit to bude o mnoho lacnejsie, len sa trafit aby to sedelo... |
|
|
Návrat nahoru |
|
Bishboun |
Zaslal: út duben 12, 2011 6:00 am |
|
|
SAXOKLUBÁK
|
No vrzání jsem kdysi už vyřešil...promazal jsem bílou vazelínou tu gumovou kouli s pantem jak hejbe těma čepovejma táhlama. Ale mechanik mi říkal, že to můžou bejt přímo ty táhla. Prej jak jsou na těch čepech tak při pohybu se ti může dostat do místa kde to prostě drhne ..takže to zkusim...ale nevím jestli se dají koupit táhla v druhovýrobě. |
_________________ Trumpeta z kamionu o mě dává vědět když mě nekdo přehlídne a 230V v autě najdu taky. |
|
Návrat nahoru |
|
dyk77 |
Zaslal: so duben 23, 2011 7:15 am |
|
|
|
Tak problém vyřešen. Ohřál jsem motor na moment, kdy začíná řazení tuhnout a ozývá se vrzání. Najel jsem na nájezdy a hýbal se soustavou řazení, až jsem zjistil co to dělá. Při pokusu o promazání přípravkem WD-40 se nic neměnilo, píše se vrzání ještě více prohlubovalo. Součástka by šla dost možná rozebrat, vyčistit a složit, ale neřešil jsem to, protože nemám tolik času, abych si s něčím hrál půl dne a za měsíc to musel řešit znova. Takže orig. díl v Citroenu za 1.500,-Kč a mám svatej klid.
Jinak, vyměnil jsem po osmi letech a 77.000Km i olej v převodovce.
http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=1093
V malém množství se zdál být čistý, po vypuštění při množství 2l byl v celku tmavý.
Řazení jde konečně zase jak po másle, tím myslím opravdu velmi velmi zlehka.
|
|
Návrat nahoru |
|
Landys75 |
Zaslal: út duben 26, 2011 9:51 pm |
|
|
MELHUBA KLUBU
|
|
Návrat nahoru |
|
Fierd |
Zaslal: st duben 27, 2011 12:17 pm |
|
|
ECHT SAXOKLUBÁK
|
Landys75 napsal: dneska jsem taky rozebral řazení šlo mi taky,vždycky když se ohřál motor, ztuha a vrzalo. Vyndal jsem tu samou součástku co ty, a zjistil jsem že mi to taky dělá ona, zkusil jsem jí nahřát horkovzduškou a skoko jsem s tím nehnul a vrzalo to jak blázen tak jsem to prostříkal povolovačem a teď jsem to na noc ponořil do oleje tak uvidíme co to udělá, ale snad to bude ok. Nechce se mi dávat 1500,- za takovej kousek železa
dej pak vědět jak to dopadlo,dik |
_________________ |
|
Návrat nahoru |
|
Landys75 |
Zaslal: st duben 27, 2011 5:49 pm |
|
|
MELHUBA KLUBU
|
|
Návrat nahoru |
|
dyk77 |
Zaslal: út květen 10, 2011 9:58 am |
|
|
|
Tak já si zatím také neztěžuji.
Jak jsem to tak prohlížel, vypadá to, že ten nový "pant" je naplněný tukem, takže si myslím, že pokud se to budete snažit promazávat olejem, že ten olej z toho vykape a přes zimu až se tam dostane opět sůl a vlhkost, tak se problém projeví znovu. Ale nechci malovat čerta na zeď , přeji ať vám to dlouho vydrží makat. |
|
Návrat nahoru |
|
Landys75 |
Zaslal: út květen 10, 2011 11:54 am |
|
|
MELHUBA KLUBU
|
|
Návrat nahoru |
|