punto_vert.gif (43 byte)
Československý Saxo Club (CZ+SK) ~ Zobrazit téma - Prasklá pružina předního tlumiče-výměna z vrakáče za 400Kč??

Autor Zpráva

<  Servis  ~  Prasklá pružina předního tlumiče-výměna z vrakáče za 400Kč??

marek1306
Zaslal: pá leden 17, 2014 4:30 pm Odpovědět s citátem
SAXOKLUBÁK Založen: 09. 09. 2008 Příspěvky: 142 Bydliště: Olomouc
Známý mě poradil že nejjednoduší je pro mě koupit z vrakáče celek-pružinu s tlumičem, že na nové bych potřeboval stahovák pružin a že by se museli vyměnit pružiny na obou stranách, kvůli jiné tuhosti, jinak že by ta původní dobrá praskla za čas také....nevím, netuším. Také povídal, že pružiny praskají protože se kousne ložisko pružiny a při zatáčení pružina praskne...což by odpovídalo, mě zřejmě praskla prakticky při stání a potočení kol před couváním. Má cenu koupit komplet z vrakáče tlumič s pružinou za 400Kč? Nebo jít do kompletní výměny NOVÝCH obou předních pružin+ NOVÝCH tlumičů + horních uloženÍ a ložisek pružin? Na kolik by to vyšlo materiálově + práce v servise? Mám Saxo 1,0L. Odhaduji nové tlumiče a pružiny nejméně 3000Kč dohromady + uložení, ložiska.... Děkuji.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EiFFeL
Zaslal: pá leden 17, 2014 11:39 pm Odpovědět s citátem
FATAL ERROR:MARTANC Založen: 09. 12. 2005 Příspěvky: 5780 Bydliště: Vranovská Ves
a co kdyz ta pruzina z vrakace za tyden praskne?

actual Peugeot 106 XSi
actual Peugeot 607 2.2HDi
actual Renault Master 2.5DCi
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu ICQ
lazik
Zaslal: so leden 18, 2014 2:05 pm Odpovědět s citátem
MELHUBA KLUBU Založen: 13. 05. 2009 Příspěvky: 689 Bydliště: Ostrava/Brno
Zavolej si do nejakeho servisu aby ti rekli co by stala ta vymena axialnich lozisek, tlumicu a pruzin za nove vcetne materialu. Potom jak porovnas ty castky tak si muzes rozmyslet jestli risknes starsi kus z vrakoviste nebo budes chtit uplne nove. Taky zalezi v jakem stavu mas zbytek auta - aby te oprava nevysla na 50% ceny auta Smile To bych pak nad nicim jinym nez vrakovistem neuvazoval

marek1306
Zaslal: so leden 18, 2014 4:38 pm Odpovědět s citátem
Auto má najeto poctivých necelých 100k km, stáří 16let. Už jsem to celé rozdělal a pěkně jsem u toho nadával...To frantíci moc dobře nevymysleli...kvůli výměně tlumiče se musí rozdělat čepy, poloosa...u většiny aut stačí povolit tu objímku v těhlici a tlumič vyndat.
Nu ale nejhůře a jen stahovákem šla stáhnout poolosa z těhlice- ten tisícihran u ložiska kola. To je normální že jde ten tisícihran stáhnout velmi těžko stahovákem a to ještě za pomoci mohutných úderů kladiva proti šroubu stahováku a poloose-tj. aby odskočil...??? Tisícihran poloosy nebyl rezavý, že aby se kousal...A k tomu mě samozřejmě povyjela poloosa z převodovky, takže vyteklo cca 0,5L oleje. Ted koupím nové tlumiče i pružiny, horní ložiska tlumičů uvidím, až rozdělám ten vyndaný tlumič a kouknu na stav ložiska, zatím zvenku to nevypadá špatně.
Skrbla
Zaslal: so leden 18, 2014 4:51 pm Odpovědět s citátem
MELHUBA KLUBU Založen: 27. 02. 2008 Příspěvky: 1180 Bydliště: Jičín
kdybys chtěl, mám tu něco na prodej Laughing
http://saxoclub.net/phpbb2/viewtopic.php?t=10273

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail ICQ
EiFFeL
Zaslal: so leden 18, 2014 4:53 pm Odpovědět s citátem
FATAL ERROR:MARTANC Založen: 09. 12. 2005 Příspěvky: 5780 Bydliště: Vranovská Ves
a vymen i to gufero v prevodovce, nebo ti to potece porad pokud si s tim pootocil Wink

actual Peugeot 106 XSi
marek1306
Zaslal: so leden 18, 2014 7:38 pm Odpovědět s citátem
Tak jsem rozdělal i tlumič z toho pouzdra u těhlice. A zjistil jsem že ložisko uložení pružiny je prakticky zánovní, kuličky na svém místě, vazelína ještě neztvrdlá a bez viditelné rzi, jen vymeju a dám novou vazelínu. Ale samotný tlumič vložka je asi kaput, normálně jej lehce jednou rukou zatlačím až na dolní doraz až je slyšet kovové dosednutí. Takže je nefunkční a váhu nesla jen ta pružina až praskla. Jen je divné že praskla při max. natočení kol při rozjezdu cca 20cm pojezd z parkingu...a že nepraskla při jízdě na nerovnostech.Také jsem si všiml že ložisko kola v těhlici má několik desetin mm vůli...nevím zda vyměni nebo ne?? Zdá se mě to už větší vůle, avšak nehučí, nerachotí. Gufero mám měnit i když po zasunutí poloosy olej ihned přestane téci a ani nekápne?? To gufero je hned zvenku převodovky a jde tak snadno jen vyloupnout nebo se musí demontovat něco na převodovce?
Díky za rady Smile
EiFFeL
Zaslal: ne leden 19, 2014 12:00 am Odpovědět s citátem
lozisko v tehlici ma vzdycky vuli, stahne se to az poloosou a tim sroubem Wink a kdyby nahodou si mel napad dat tam novou matku tak se na to vykasli a dej tu starou Wink

actual Peugeot 106 XSi
marek1306
Zaslal: ne leden 19, 2014 9:02 am Odpovědět s citátem
OK. Ještě mě zajímá, mám rozdělanou pravou stranu, tj. tu delší poloosu a zda to gufero u převodovky na poloosu je stejný rozměr jako na levé straně?? At koupím rovnou dvě, předpokládám totiž asi správně, že na levé straně mě bude ta kratší poloosa vyjížět z převodovky úplně stejně jako na pravé. Ty gufera jsou lehce přístupné hnedle zvenku nebo je potřeba tam něco sundat přetím?? Neměl jsem zatím čas to zkouknout...
Díky.
EiFFeL
Zaslal: ne leden 19, 2014 9:23 am Odpovědět s citátem
kazde je jine, pristupna jsou v pohode...

actual Peugeot 106 XSi
marek1306
Zaslal: ne leden 19, 2014 9:46 am Odpovědět s citátem
"lozisko v tehlici ma vzdycky vuli, stahne se to az poloosou a tim sroubem "

Ještě aby jsme si dokonale rozuměli, já tou vůlí ložiska myslel vůli přímo v ložisku mezi kroužky a kuličkami. Tedy nemyslel jsem tím případnou vůli ULOŽENÍ ložiska v těhlici, která by němela být samozřejmě vůbec žádná.
marek1306
Zaslal: čt leden 23, 2014 8:49 pm Odpovědět s citátem
Mám ještě dotaz. Mám nový tlumič určený na tento typ Saxa a pohyblivá pístnice tlumiče je cca o 10mm kratší. Tj. tlumič je nahoře výše stažen maticí, než původní tlumič, který byl proto o 10mm níže.Známý mě tvrdí že se mě může změnit geometrie, mě se to ale nezdá...jak to je? Také nová pružina má o 1 závit více, je to lépe nebo hůře?? Díky.
P.E.T.R
Zaslal: čt leden 23, 2014 10:11 pm Odpovědět s citátem
ERROR: RITCHMA VIRUS Založen: 04. 05. 2009 Příspěvky: 1632 Bydliště: Klatovy
Tlumiče a pružiny se mají vždycky měnit na celé nápravě, vyměnit jen jeden je blbost.

2003 Mercedes-Benz Vito II 115CDi

Český pravopis je freeware, ale v žádném případě není open source! Používej dle libosti, ale nemodifikuj ho!
marek1306
Zaslal: čt leden 23, 2014 10:43 pm Odpovědět s citátem
tak jistěěě, však měním...na to jsem se neptal, ale... Sad
lakinooo
Zaslal: čt leden 23, 2014 10:52 pm Odpovědět s citátem
ERROR: RITCHMA VIRUS Založen: 15. 07. 2008 Příspěvky: 1808 Bydliště: Vrútky
Určite aj geometriu.

Zobrazit příspěvky z předchozích: