punto_vert.gif (43 byte)
Československý Saxo Club (CZ+SK) ~ Zobrazit téma - Bouchání přední nápravy po repasi.

Autor Zpráva

<  Servis  ~  Bouchání přední nápravy po repasi.

marek1306
Zaslal: po březen 27, 2017 6:02 pm Odpovědět s citátem
SAXOKLUBÁK Založen: 09. 09. 2008 Příspěvky: 142 Bydliště: Olomouc
Zcela náhodně jsem zjistil ani ne po roce po repasi silentbloků přední nápravy a ložisek uložení pružin, že při jízdě velmi pomalu na dvojku na příčně uložených cca metrových panelech za sebou(polní cesta), tak na každé spáře panelu podvozek neskutečně bouchá a jako by plave, ne na jedné straně ale úplně celý, až jsem myslel že mám prázdnou přední gumu. K tomu se mě znovu slabě začalo projevovat lupnutí od ložiska uložení pružin, při točení rejdem na místě nebo vyjíždění. Z kombinace těchto dvou závad usuzuji, že přední podvozek přes pružiny nadměrně namáhá při přejezech nerovností mj. i ložiska uložení pružin, doslova v nich kuličkami vyklepává důlky a ty pak na zánovních ložiscích způsobují znovu lupání při točení volantem.

Může být hlavní problém v tom, že při nalisování nových silentbloků do předních ramen nebyla dodržena jejich správná orientace natočení ??

Nevěděl jsem to, ale u některých značek aut musí být dodržena správná orientace natočení při nalisování i u kulatých trubkových silentbloků (co se zadají orientačně univerzální, jsou tam obecně u jiných typů aut značky) a u Saxa jsou to ty přední silentbloky. Navíc i jeden zadní silentblok (ten se dvěma šrouby upevněnými v podlaze uvnitř kabiny) se nepodařilo přesně nalisovat, při zalisovávání se o cca 10stupnů natočil.
Přední pružiny jsem měnil před dvěma roky, jedna se celkem logicky zlomila, když její ložisko zatuhlo a bylo důlkované od kuliček.
Pryžové horní uložení tlumičů a pružin nebylo vymačkané, potrhané ani steřelé, rozpadlé, tak jsem jej nevyměnoval.
Spodní kulové čepy vyměněny a spolu se silentbloky jsou kvalitní značky Moog.
Geometrie byla udělána.

Už při pracném vylisovávání starých silentbloků z ramenen, jsem se proklínal, že jsem nekoupil raděj o pár stovek dražší celá ramena....
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu

Zobrazit příspěvky z předchozích:  

Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: