punto_vert.gif (43 byte)
Československý Saxo Club (CZ+SK) ~ Zobrazit téma - Změna podsvětlení budíků

Autor Zpráva

<  Tuning  ~  Změna podsvětlení budíků

kujon
Zaslal: po prosinec 27, 2010 4:09 pm Odpovědět s citátem
SAXOKLUBÁK Založen: 19. 08. 2007 Příspěvky: 154 Bydliště: Chotěboř
Hola Smile Nedávno sem realizoval změnu podsvětlění budíků u 106ky. Mám starší Jaeger budíky, takže to byla výměna žároviček za LEDky. S tuningem to má pramálo společnýho, ale styling sekce tu není, třeba se to někomu zalíbí a návod mu přijde vhod. Originál téma, kde se řešily ještě podrobnosti okolo je tady a how_to návod dávám here:

Tak hoši, už to mám komplet hotovo Smile Myslim si, že se mi to docela povedlo Wink Byla to fakt docela drbačka a piplačka, dělal sem to 3-4dny (samozřejmě necelý, mezitim sem chodil ven, balil dárky, strojil stromeček, atd.) Smile Nebudu sem házet jen fotky, ale rovnou bych už asi i prdnul návod jak na to... Takže takto:

1) Je potřeba vůbec vyndat budíky z palubky. to nebudu popisovat, jen odkážu na téma jak na to Wink

2) Máme budíky venku. Pro představu a následné testování je velmi vhodné si opatřit DC zdroj 12V zdroj. Já sem použil ATX zdroj z normálního stolního počítače. Je potřeba ho "nakonfigurovat" tak, aby "zdrojoval" nezávisle na PC, tedy ho vycuknout z počítače a v konektoru, který patří do základní desky zkratovat piny 14 a 15.

V jedné větvi se pak objeví potřebných +12V DC (mezi žlutým vodičem a zemí).

Následně pak je situace takováto (svítí jen některé žárovičky, protože se to ještě nejspíš nakájí jinde než na ygorově schématu, nicméně je to jedno):

3) Je potřeba budíky rozmontovat (opatrně). Drží z obou stran v takový plastových západkách a navíc je přidržuje zezadu jeden šroubek. Poté je třeba si označit jednotlivé polohy ručiček před tím, než je budem sundávat. Řešil sem to izolačkou Wink Pak chvilka šroubování a oddělávání.

4) "Obnažené" budíky vypadají tak, jak ukazují následující obrázky. Teď už nic nebrání instalaci LED diodek namísto standardních žlutejch žároviček. Já osobně sem používal studené bílé světlo z LED diodových pásků (jeden pásek má 2,5cm a jsou na něm 3 LED + odpůrek). Je to samozřejmě na 12V.

5) Tady je vidět zapojení LED(ek). Realizoval sem to z jednoho 12V zdroje a zapojený jsou sériově.

6) Následně malej test, jestli to svítí tak, jak to svítit má Smile Po přiložení budíků sem zjistil, že dole u tahometru je to kapku méně osvíceno, takže sem nalepil pásek i tam.

7) Clona digi-hodin. Po jejich rozebrání na vás vykoukne taovehle žoviální žlutá malá clona Smile Je třeba jí něčim nahradit, neb na dílé světlo se prudce nehodí. Chvilku jsem to řešil a pak sem použil klasikou čtvrku. Tu samozřejmě bylo nutné ořezat do požadovanách rozměrů. Teďka, když je to hotovo, tak sem si přečetl ygorův koment o víčku z hořčice Very Happy Když se mi bude fakt chtít, tak to je ještě rozdělám a zkusim, ale nejslpíše to nechám tak jak to je...

Cool Takže osvětlení už máme za sebou. V následujícím kroku je třeba upravit samotné ciferníky, neb jsou na nich naneseny, jak už zde bylo řečeno, jednotlivé fólie, které světlo ze žlutejch žároviček prosvětluje. Když toto vynecháte, tak vám to bude "fungovat" taky, nicméně bude to svítit žlutě. Viz. další obrázky.

9) Takže máme sundané ciferníky. Ty jsou přilepené na takovejch plexisklech docela lepivym lepidlem, chce to kapku síly. Je taky potřeba to lepidlo z toho dostat, já sem používal hadřík a technickej benzín. Je to "čistá" práce, ale není to zas tak hrozný Smile Následnej krok je horší. Je potřeba z ciferníků dostat ony výše zmiňované fólie (aby to nesvítilo žlutě). Na to jsem použil šmirgl. Nevim teďka přesně jak drsnej, ale je původně určenej pro práci pod vodu a je hodně jemnej. Použit hrubší jde taky (první budík), ale poškrábete to. Následuje tedy několik chmurných chvil plných broušení Very Happy Co si budeme nalhávat, je to pěkná ******.

10) Výsledek broušení a jeho zkouška v kapličce budíků. Na jedný fotce je vidět, že jsem zapomněl obrousit nápis "km/h". Takže ještě malinká korekce a všechno je OK.

11) Ciferník rychloměru, resp. jeho značky na 50, 90 a 130km/h jsou oranžové. To se nám samozřejmě nehodí do krámu, takže je potřeba s tim něco udělat. Já osobně sem to řešil tak, že sem ony ukazatele přesně oblepil izolačkou, vzal červenou lihovku a prostě to přebarvil Smile

12) Budík, kterej u 16V motorů ukazuje teplotu oleje je malinko jinačí. Jednak ho z vrchu přidržujou vruty, což sem řešil jejich výměnou za šroubky, tak ale co je horší - na osvětlení stupnice je tam taková kaplička, do který se bohužel 2,5cm LED pásek nevejde. Takže co... No, jiná dioda, jasně Smile Pořídil sem diodku srovnatelnou, resp. stejnou, s LED páskovym světlem, tedy studené bílé světlo. Žel bohu v obchodě neměli tuhle diodku na 12V, takže sem musel pořídit 3V a předřadit jí odpor. Ten žel bohu v obchodě taky neměli Very Happy, takže sem si ho musel zajít "vypůjčit" ke Kvaskymu. Jak zjistit jak velkej odpor je třeba? Jednoduše:

U přístorojky=12V
U led = 3V
I led = 20mA

R=(U přístorojky - U led)/I = (12-3)/20*10^-3
R=450 Ohm

Kvasky žel bohu tenhle odpor neměl Very Happy Tak sem musel použít sériově zařazený dva o velikosti 220 Ohm. Tohle všechno sem "implantoval" do standardní patice, ve který předtim byla ona 12V žlutá žárovička.

13) Bylo třeba nahradit folii na místě, kde sem jí obrousil. Volba padla opět na čtvrtku, kterou sem si vystříhnul do požadovanýho tvaru. Ještě sem dělal různý pokusy s různejma foliema, ale nakonec sem tam dal onu čtvrtku.

14) Kompletace ciferníků a plexiskel, na která patří. Nad timhle krokem sem bádal celkem dlouho. Bylo potřeba nalepit budíky tak, jak byly (původně ono hnus lepidlo). Přemejšel sem nad vteřiňákem, ale ten dělá skvrny a celkovej výsledek by to tak mohlo "zhatit". Normální kancl. lepidlo jsem měl taky v povědomí, nicméně práci s lepidlem obecně nemám moc v lásce (pořád teče tam kam nemá Very Happy a schne dobu). Dumal sem, dumal, až mě napadlo použití obostranně lepící čiré fólie. Něco takovýho musí existovat, řikal sem si Smile Po obrazení několika papíráků, kde nic takovýho neměli, ale zbejvala už asi jen jedna možnost - místní reklamka. Zapnul sem teda tam, pokecal s chlápkem co to tam měl na starosti, nastínil mu svůj projekt, jemu se to dosti líbilo a hle, kousek folie sem od něj dostal "pod stromeček" Very Happy Takže bomba, ještě jednou mu posílám slova díků Smile

15) Z této folie bylo v následujícím kroku nutno vystříhat ony požadované tvary. Lze to realizovat buďto obkreslením budíku, nebo obkreslením plexiskla - zvolte to, co je vám libo. Díry je samozřejmě nutno také prorazit. Tam přišla na řadu děrovačka Smile

16) Je třeba všechny ciferníky přilepit přesně tak, kde byly. Malá nepřesnost v řádů desetin mm bude asi fuk, ale chce to prostě co nejlépe. Nic pro nervózní pvahy Smile Já, ač kliďas, sem se u toho taky dosti nazlobil.

17) Nebyl sem si jistej, jestli odpory použitý u diodky v kapličce teploty oleje nebudou topit. Přecijen uzavřenej prostor a úbytek napětí 9V. Tak sem je zkusmo připojil a nechal dobu svítit. Žádný drama se nekonalo, vše tak, jak mělo bejt Wink Takže šup tam s tim.

1Cool Kompletace budíků a výslednej look. K tomu snad netřeba nic dodat.

19) Voalá, dobrá věc se podařila Smile Smile Smile

Zaslal: po prosinec 27, 2010 4:14 pm Odpovědět s citátem
Koukám že fotkám z turboimagehostu se moc nechce. Tak snad to bude jen chvilkovej výpadek.

Zaslal: út prosinec 28, 2010 7:59 am Odpovědět s citátem
MELHUBA KLUBU Založen: 27. 02. 2008 Příspěvky: 1036 Bydliště: Praha 10
to je jen pro "hoši" ???
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kujon
Zaslal: út prosinec 28, 2010 11:12 am Odpovědět s citátem
Very Happy tak to je ten nejdpodnětnější a nejvěcnější první reply, co sem kdy na fórech zažil Very Happy Very Happy

Zaslal: út prosinec 28, 2010 11:36 am Odpovědět s citátem
FATAL ERROR:MARTANC Založen: 12. 07. 2007 Příspěvky: 3334 Bydliště: Hodonín
Dobra prace. Kdyz uz sis stim ale tak vyhral, mels tam hodit RGB ledky, aby se dala menit barva podsviceni Very Happy To by byla teprve mazacinka.

Není důležité vyhrát, ale přežít.
I když vyhrát je taky fajn.
Obzvlášť, když vyhraju já.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu ICQ
hikiny
Zaslal: út prosinec 28, 2010 12:04 pm Odpovědět s citátem
MELHUBA KLUBU Založen: 27. 02. 2008 Příspěvky: 1036 Bydliště: Praha 10
jej, tak to díky Wink a že lezeš všem na forum, co Laughing jinak mi přijde, že to je nesouměrné, ale to je možná jen na fotce, ale bílá a modrá na podsvícení je nejlepčejší Cool
ondrys
Zaslal: út prosinec 28, 2010 6:52 pm Odpovědět s citátem
SAXOKLUBÁK Založen: 01. 06. 2010 Příspěvky: 110 Bydliště: Nová Paka
taky jsem to takle dělal ale mám diodové pásky v šude http://www.saxoclub.net/phpbb2/garage.php?mode=view_gallery_item&type=garage_mod&image_id=2158
kujon
Zaslal: út prosinec 28, 2010 7:00 pm Odpovědět s citátem
RGB ledky by asi byly zajímavý, ale to už bych byl jak komediant Very Happy

hikiny> Tu druhou větu moc nechápu, nicméně podsvětlený je to tak jak to šlo, semtam tam něco vadí, takže jsou hluchý místa. Ale není jich moc, okem to skoro nepoznáš a je to daleko lepší než originál Smile

ondrys> Wink Ten budík teploty vody - tam máš taky LED pásek? Já že to svítí trochu méně.

Zaslal: út prosinec 28, 2010 7:17 pm Odpovědět s citátem
jj mám ale není odrbaná ta zelená barva,ale v reálu to nepoznáš
(kdybych tu teplotu rozdělal tak bych se bál že by to pak neukazovalo tak jak má)
ondrys
Zaslal: út prosinec 28, 2010 7:26 pm Odpovědět s citátem
http://www.saxoclub.net/phpbb2/garage.php?mode=view_gallery_item&type=garage_mod&image_id=2168 Smile
Deawon
Zaslal: po leden 17, 2011 1:25 pm Odpovědět s citátem
SAXOKLUBÁK Založen: 05. 02. 2010 Příspěvky: 33 Bydliště: Zbiroh
Také přemýšlím o úpravě budíků. Chtěl bych bílé se zeleným podsvícením.

Koukal jsem na tyhle budíky:
kód:
http://www.aluramecky.cz/e-shop/budiky-plastove/citroen/citroen-saxo-180km-8000ot-budiky-id:1735.eshop

Jenom nevím jestli ještě dokoupit ty spodní kontrolky:
kód:
http://www.aluramecky.cz/e-shop/budiky-plastove/citroen/citroen-saxo-kontrolky-budiky-id:1737.eshop

Ještě nevím jaké žárovky jsou v té přístrojovce. Nevíte jestli by šli vyměnit za diody, aniž bych je musel přepájet? Nevím jakou to bude mít barvu, když nažloutlou žárovkou podsvítím zelenou folii.

kód:
http://tuning.autodoplnky.cz/led-zarovky/patice-t5/led-zarovky-typ-t5-patice-w2x4-6d-konvexni-bodov-s267412

Zaslal: po leden 17, 2011 2:35 pm Odpovědět s citátem
Jestli chceš změnit barvu podkladu (černé za bílé), tak určitě musíš dokoupit i tu lištu. Jinak to bude takovej kočkopes.

Co se žárovek týče, tak se ti mrknu doma, co to je přesně zač. Ale vypadá to jako tohle co si postoval.

No a s tou barvou si to zkus - záleží na folii, ale odhaduju že to bude taková "vyblitá" prosvětlená zelená.

Zaslal: po leden 17, 2011 5:45 pm Odpovědět s citátem
MELHUBA KLUBU Založen: 14. 09. 2008 Příspěvky: 387 Bydliště: Semily
Asi jste nikdo někde neviděl tyhle folie na budíky s hodinama, že? Černý s modrým podsvícením.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu ICQ
Deawon
Zaslal: út leden 18, 2011 9:49 am Odpovědět s citátem
[quote="kujon"]
Co se žárovek týče, tak se ti mrknu doma, co to je přesně zač. Ale vypadá to jako tohle co si postoval.
quote]

To by bylo super. Sehnal bych si alespoň dopředu vybavení, abych to pak rozebral a jenom vyměnil. Nerad bych to rozebral a pak teprve hledal nové žárovky, nebo diody.

Zaslal: st leden 19, 2011 6:52 pm Odpovědět s citátem
Ještě bych měl dotaz. K budíků dokoupím ještě spodní pruh kontrolek

http://www.aluramecky.cz/e-shop/budiky-plastove/citroen/citroen-saxo-kontrolky-budiky-id:1737.eshop

Jsou tam na výběr různé druhy podbarvení, ale jak je to řešeno originál u saxa? Jsou tam bílé žárovky a u blinkru je tam zelená folie a u ručky červená, nebo tam jsou barevné žárovky(tedy bych vzal bílé s bílým podsvícením)?

Děkuju za radu jsem blbej amatér Smile

Zobrazit příspěvky z předchozích:  

Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 2
Jdi na stránku 1, 2  Další

Přejdi na: