punto_vert.gif (43 byte)
Československý Saxo Club (CZ+SK) ~ Zobrazit téma - Žbluňkání v radiátoru topení, co ještě udělat???

Autor Zpráva

<  Servis  ~  Žbluňkání v radiátoru topení, co ještě udělat???

Hurvajs2
Zaslal: pá leden 28, 2011 7:28 am Odpovědět s citátem
SAXOKLUBÁK Založen: 06. 09. 2010 Příspěvky: 85 Bydliště: Chomutov
Moc všechny prosím o radu. V krátkosti popíšu moje problémy. Koupil jsem v někdy v Srpnu Saxo 1,1i 40kW Protože bylo teplo, tak jsem nepoužíval topení, ale jakmile se ochladilo a já potřeboval topit, tak jsem zjistil, že auto špatně topí. Ranní zkouškou za studena jsem zjistil, že teplá voda jde ihned i do chladiče a tudíž se auto neohřeje tak jak má, jasná známka špatného termostatu. Když jsem to ale rozebral, s hrůzou jsem zjistil, že byl termostat od někoho ustřihlý, takže tam zůstal jen obvod těla termostatu s těsněním. Dali jsme tam tedy nový termostat, auto začlo pěkně topit, ale od té doby začalo při přidání plynu něco "žbluňkat" v místech kde je radiátor topení. Protože ale radiátor "ukapával", nechal jsem ho vyměnit (za druhovýrobový) Žbluňkání jsem připisoval právě tomu, že byl radiátor děravý, jenže to nepřestalo ani po výměně. Pročetl jsem zdejší fórum a usoudil, že bude zřejmě v čudu těsnění pod hlavou. Nechal jsem vyměnit těsnění pod hlavou, víčko expanzky a další spoustu špatných těsnění (pod vanou, pod víkem ventilů, sací, výfukové...) Teď když je vše hotové, motor běží pěkně, topí dobře, ale žbluňkání přetrvává. Nevíte někdo, čím to může být? Odvzdušněné je to dobře, podle zdejších rad. Logicky si říkám, že když to žbluňká, musí tam být vzduch, kde se tam ale bere? Mechanik mi říkal, že se mu to sice zdá málo pravděpodobné, ale že by ještě mohla být prasklá vložka válce, setkal jste se s tím už někdo? Už fakt nevím, co bych s tím měl dělat. Crying or Very sad Předem děkuji za jakékoli rady a postřehy. Wink

P.S.: Myslíte si, že by to žbluňkání mohl způsobovat ten termostat z druhovýroby, že by měl třeba trochu jiný tvar a jak by přes něj procházela voda, tak by se jakoby vířila ?

Zaslal: pá leden 28, 2011 9:48 am Odpovědět s citátem
MELHUBA KLUBU Založen: 10. 09. 2008 Příspěvky: 365 Bydliště: Třebíč
Prasklou vlozku valce by jsi poznal vodou v oleji+ s tim spojenebile koureni z vyfuku.A po odvzdusneni to zblunka stale?Zkus odvzdusnit,jestli pujde vzduch,nebo jen voda..
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hurvajs2
Zaslal: pá leden 28, 2011 11:19 am Odpovědět s citátem
Před výměnou těsnění pod hlavou to trochu kouřilo, ale byly totálně v čoudu ty gufera na ventilech, takže olej do válců šel tudy. Teď už to nekouří. Po odvzdušnění to stále žbluňká, to je právě ta záhada. Odvzdušňovali jsme to několikrát před tou výměnou, různými způsoby. Při studeném motoru, pak ohřát a ještě jednou, pak i při běžícím teplém motoru a stále žbluňká. Naposled odvzdušněno včera při nalévání nové kapaliny do prázdného okruhu po výměně těsnění. Náš postup: nástavec na expanzku kvůli zvýšení hladiny, povolit všechny 3 odvzdušňováky a lít kapalinu. Jak postupně začne vytékat, tak uzavíráme jednotlivé odvzdušňováky. Pak odsajeme přebytek z expanzky a hotovo. Stále to žbluňkalo, tak jsme ještě jednou postup zopakovali, ale s teplým a běžícím motorem. Výsledek: stále žbluňká, stále žbluňká... Crying or Very sad Už jsem z toho auta na palici, tohle bych fakt nikomu nepřál... Začalo to ale žbluňkat okamžitě po výměně, resp. montáži nového termostatu, do té doby byl klid. Shocked

Zaslal: pá leden 28, 2011 1:29 pm Odpovědět s citátem
FATAL ERROR:MARTANC Založen: 05. 11. 2006 Příspěvky: 6209
skus otevřít horní odvzdušnovák na hadici k topení, nastartovat a nechat to ohřát a počkat až tam ocaď začne téct kapalina.

Hurvajs2
Zaslal: pá leden 28, 2011 1:59 pm Odpovědět s citátem
Díky, zkusím, ale v knize "Jak na to" píšou, že to není nejvyšší bod, takže jde o to, jestli když to udělám jak píšeš, aby se to tamtudy spíš nezavzdušnilo. Zkoušel už někdo tento postup? Wink

Zaslal: pá leden 28, 2011 2:03 pm Odpovědět s citátem
FATAL ERROR:MARTANC Založen: 05. 11. 2006 Příspěvky: 6209
já to tak udělal když sem měl podezření na špatné odvzdušnení a nic se nestalo ale měl sem při tom zavřenou expanzku.

Hurvajs2
Zaslal: pá leden 28, 2011 2:36 pm Odpovědět s citátem
O.K. zkusím to. A jak to myslíš, že se nic nestalo? Jako že se to ještě víc nezavzdušnilo, nebo že to ani nepomohlo?

Zaslal: pá leden 28, 2011 2:49 pm Odpovědět s citátem
ERROR: RITCHMA VIRUS Založen: 24. 05. 2005 Příspěvky: 1511 Bydliště: Most
Zkus to na odvzdušnění postavit čumákem proti kopci, respektive najeď na nájezdy. Dost možná, že to nepomůže, ale kdo ví.
Máš při odvzdušnění otevřené topení naplno ?

Spotřeba CITROEN SAXO
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hurvajs2
Zaslal: pá leden 28, 2011 3:01 pm Odpovědět s citátem
Ano, topení mám otevřené naplno a už jsem to zkoušel odzvdušňovat i tak, že jsem najel pravým předkem na nájezd, aby auto bylo nakloněné tak, aby měl případný vzduch z radiátoru tendenci jít trubkama přirozeným směrem nahoru. Bohužel nepomohlo... Crying or Very sad Teď jsem se byl ještě ptát u jednoho machra na francouze a ten mi říkal, že prasklá vložka u tak malého obsahu se jen tak nevidí a navíc by se mi prý ztrácela voda, což není můj případ. Mohla by být prý taky nějaká vložka trochu "utopená" v bloku, ale to by se taky měla ztrácet voda. Je to prostě záhada, která mne dohání k šílenství Evil or Very Mad

Zaslal: ne leden 30, 2011 3:05 pm Odpovědět s citátem
SAXOKLUBÁK Založen: 24. 09. 2009 Příspěvky: 81 Bydliště: LM, SVK
ked som si dal menit (asi) vodnu pumpu, tak mi tiez tak zblnkotalo ako ked napustaju radiatory Laughing

cez leto mi to obcas robi, ale ziadne problemy som kvoli tomu nepostrehol

Zaslal: ne leden 30, 2011 9:03 pm Odpovědět s citátem
... ako ked napustaju radiatory Laughing Tak to je přesný. Já jsem to žbluňkání začal řešit, protože se to k tomu i zavzdušňovalo a dost to tlakovalo. Logicky jsem očekával, že po výměně těsnění pod hlavou zmizí i žbluňkání. Když nezmizelo, měl jsem strach, že výměna nepomohla a problémy budou přetrvávat. V pátek, když jsem toto vlákno založil jsem měl najeto po výměně cca 20 km a žbluňkalo to jako blázen. Od pátku se ale věci trochu změnily. Mám najeto cca dalších 50km a žbluňká to stále míň a míň a dnes už to nežbluňkalo vůbec. Zatím to stále topí, tak budu jezdit dál a uvidím, jak se budou věci vyvíjet. Před výměnou těsnění se to chovalo tak, že jakmile to nežbluňkalo, tak to ani netopilo a dalo se očekávat, že se to přehřeje. Když to žbluňkalo, topilo to. Měnil jsem i víčko na expanzce, je možné, že by ty problémy způsobovalo to víčko? Zdá se mi, že bylo ucpané a nepouštělo ven přebytečný tlak. Asi od té doby, co jsem nalil do okruhu tu sračku na utěsnění tekoucího radiátoru topení. Rolling Eyes

Zaslal: pá únor 04, 2011 11:00 am Odpovědět s citátem
MELHUBA KLUBU Založen: 18. 12. 2010 Příspěvky: 1013 Bydliště: Martin - Priekopa, SK
Sia. Podobny "problem" so zblnkanim som mal aj ja. Bol som u viacerych technikov a aj v Citroene, tak vsetci sa zhodli a povedali, ze AX a Saxo ked je dobre urobeny motor je sem-tam pocut zblnkat Smile + ked otvorim vsetky odvzdusnovaky tak ide iba kapalina Smile. Spokojnost
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hurvajs2
Zaslal: pá únor 04, 2011 1:16 pm Odpovědět s citátem
Díky za dobrou zprávu Smile Čo si mám predstaviť pod takým pojmom "dobre urobený motor" ? Very Happy Laughing

Zaslal: pá únor 04, 2011 1:48 pm Odpovědět s citátem
ERROR: RITCHMA VIRUS Založen: 15. 07. 2008 Příspěvky: 1808 Bydliště: Vrútky
Tomáš Spiššák napsal:
Bol som u viacerych technikov a aj v Citroene, tak vsetci sa zhodli a povedali, ze AX a Saxo ked je dobre urobeny motor je sem-tam pocut zblnkat Smile

Keby to bolo naozaj normalne tak to robi kazdy jeden motor....
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hurvajs2
Zaslal: pá únor 04, 2011 2:07 pm Odpovědět s citátem
No tím bych si nebyl tak jist. Crying or Very sad Co je u Citroënu normální? Když tady čtu ty mraky různých závad a jak se to každému projevuje trochu jinak, tak bych řekl, že co kus to "originál" Laughing Možná tím jen chtěli mechanici říci, že už se s tím setkali a že je na to tenhle typ motoru náchylnější... Question Wink

Zobrazit příspěvky z předchozích:  

Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 4
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Přejdi na: