punto_vert.gif (43 byte)
Československý Saxo Club (CZ+SK) ~ Zobrazit téma - výměna brzdovky

Autor Zpráva

<  Servis  ~  výměna brzdovky

wenca30
Zaslal: pá únor 23, 2007 7:44 pm Odpovědět s citátem
SAXOKLUBÁK Založen: 22. 11. 2006 Příspěvky: 131 Bydliště: Fýdek-Místek
pánové je mi jasné,že budu vypadat jak blbec,ale chci se vás zeptat jak vyměnit brzdovou kapalinu,resp.postup.matně si sice vzpomínám jak jsme kdysi dávno s kámošem měnili brzdovku na žigulu a bylo to docela harakiri,tak proto se ptám ,jestli někdo z vás nezná nějakou vychytávku jak ji vyměnit co nejefektivněji bez jakékoliv zbytečné práce navíc.

p.s.co se týče servisních úkonů.....musím se ještě mnoho učit Embarassed

dík
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
dyk77
Zaslal: so únor 24, 2007 9:18 am Odpovědět s citátem
ERROR: RITCHMA VIRUS Založen: 24. 05. 2005 Příspěvky: 1511 Bydliště: Most
Je to jednoduchý. Odsaješ z nádobky maximum staré kapaliny a naleješ tam novou. Potom kolo od kola postupně sundáš a povoluješ odvzdušňovací šroub tím stylem, že Ti pomocník našlape brzdový pedál a drží ho sešláplý, při čemž Ty si nasadíš na odvzdušňovací šroub těsnou, průhlednou hadičku, pomocí které budeš chytat starou kapalinu do nádobky a odvzdušňovací šroub povolíš jen o tolik ( cca o jednu otáčku ), aby z něj vyšla kapalina . Až bude mít pomocník nohu na podlaze, bude jí tam držet tak dlouho dokud odvduš. šroub znovu neutáhneš. Pak pomocník opět našlape pedálem kapalinu do brzdového systému ( 3 až 5 sešlápnutí ) a Ty opět povolíš a utáhneš šroub.
Takto postupuješ, dokud z hadičky nezačne téct nová kapalina. Novou kapalinu poznáš, protože je čistá a čirá o proti té staré, která je načernalá, zakalená, špinavá. Během odčerpávání staré kapaliny si musíš stále hlídat vyrovnávací nádobku, aby v ní byla stále dostatečná hladina kapaliny a nedostal se do systému vzduch.
Po protečení nové kapaliny ke všem čtyřem odvzdušňovacím šroubům, doplníš kapalinu ve vyrovnávací nádržce k rysce MAX a nádržku uzavřeš. Víčko dotáhni jen lehce.
Při vypouštění kapaliny přes odvzduš. šrouby sleduj jestli do vypouštěcí hadičky nevystupuje z válečků nebo brzdových třmenů vzduch. Ten je potřeba zcela vytlačit. Pokud bublinky vzduchu stále vystupují, tak je někde něco špatně a brzdový systém se někde zavzdušnuje. Příčinou toho bývá vadný brzdový válec nebo prasátko, u něhož se nemusí přímo závada projevit prolínáním kapaliny ven, ale může tudy docházet jen k přisávání vzduchu.
Při odvzdušňování brzd - vypouštění kapaliny, je vhodné vypouštěcí hadičku, která je nasazena na odvzdušňovací šroub, mít z druhé strany ponořenou v kapalině jiné nádobky, která by měla být zavěšena nad úrovní odvzdušňovaného třmenu nebo prasátka. Lze tím lépe zajistit odvzdušnění, neboť se hadičkou nemůže vrátit do brzd vzduch. Během odvzdušnění, lze též provést mírný poklep brzd. třmenu gumovou paličkou, což uvolní případné zbývající vzduch. bublinky a donutí je to vyplavat na nejvyšší místo ve třmenu, kde dojde k jejich vytlačení přes odvzdušňovací šroub.

Cena v síti Citroen za 0,5l 143Kč - DOT4

Spotřeba CITROEN SAXO
Miki
Zaslal: so únor 24, 2007 9:32 am Odpovědět s citátem
MELHUBA KLUBU Založen: 23. 02. 2005 Příspěvky: 1262 Bydliště: Bratislava
vobec by som na vasom mieste neriesil . nepotrebujem sa zabit kvoli bublinke vzduchu ktoru dobre neovzdusnis . kazdy aspon trosku lepsi servis ma na to pristrojcek , ktory automaticky prefukne celu brzdovu sustavu a zaroven tlaci kvapalinu do celej sustavy . stoji to par korun a je to istota

Zaslal: so únor 24, 2007 9:38 am Odpovědět s citátem
Já bych řekl, že pokud se dělá jen výměna kapaliny a dáš trošku pozor, aby se nepřisál vzduch, tak to tam našlapeš sám úplně bez problémů.

Spotřeba CITROEN SAXO
wenca30
Zaslal: so únor 24, 2007 7:04 pm Odpovědět s citátem
dyku díky za vyčerpavajíci informace
dyk77
Zaslal: so únor 24, 2007 7:20 pm Odpovědět s citátem
Není zač. Chystám se na to vrhnout do konce února nebo do poloviny března, podle toho jak mě kamarád přijme v servisu. Pokud budou trochu čistý ruce, tak něco o tom zdokumentuju a dám to sem.

Spotřeba CITROEN SAXO
DAVE_FM
Zaslal: so únor 24, 2007 7:28 pm Odpovědět s citátem
SAXOKLUBÁK Založen: 12. 11. 2006 Příspěvky: 176 Bydliště: Vojkovice, okr. Frýdek.Místek
Jinak já jsem nedávno měnil kapalinu i se zadníma válečkama a v poho... koupil jsem si litrovku brzdovky a ještě tam dost zbylo, takže je to v poho... myslím, že se toho wenco bát nemusíš.. je to přesně jak říkal dyk a v poho...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail ICQ
wenca30
Zaslal: so únor 24, 2007 8:17 pm Odpovědět s citátem
chlapi(dyku77 a DAVE_FM)budu vám věřit,ale pokud bych se zde dlouho neobjevil ,.......tak bylo asi něco špatně Crying or Very sad

a nebo počkám raději do března na fotodokumentaci Laughing
martanc
Zaslal: ne únor 25, 2007 9:43 am Odpovědět s citátem
FATAL ERROR:MARTANC Založen: 05. 11. 2006 Příspěvky: 6209
wenca30 napsal:
chlapi(dyku77 a DAVE_FM)budu vám věřit,ale pokud bych se zde dlouho neobjevil ,.......tak bylo asi něco špatně Crying or Very sad

a nebo počkám raději do března na fotodokumentaci Laughing
Very Happy posledni veta pred smrti odvzdusnil sem to poradne, du to project Very Happy

Miki
Zaslal: ne únor 25, 2007 9:46 am Odpovědět s citátem
MELHUBA KLUBU Založen: 23. 02. 2005 Příspěvky: 1262 Bydliště: Bratislava
neviem co riesite borci , setrite na nespravnych miestach . v servise vam to vymenia bez zavzdusnenia a brzdovku mozno aj ekologicky odstrania Wink a stoji to asi 5 korun

Zaslal: ne únor 25, 2007 1:10 pm Odpovědět s citátem
ECHT SAXOKLUBÁK Založen: 20. 05. 2005 Příspěvky: 242 Bydliště: Praha
Miki napsal:
neviem co riesite borci , setrite na nespravnych miestach . v servise vam to vymenia bez zavzdusnenia a brzdovku mozno aj ekologicky odstrania Wink a stoji to asi 5 korun

Odfláknou to jak to jen půjde a vezmou za to nekřesťanské peníze. To bych se pak bál, že mi to nezabrzdí. Odvzdušnění je banalita a malá bublinka toho moc nenadělá. Confused

Zaslal: ne únor 25, 2007 6:41 pm Odpovědět s citátem
FATAL ERROR:MARTANC Založen: 05. 11. 2006 Příspěvky: 6209
BX19GTI napsal:
Miki napsal:

Odfláknou to jak to jen půjde a vezmou za to nekřesťanské peníze. To bych se pak bál, že mi to nezabrzdí. Odvzdušnění je banalita a malá bublinka toho moc nenadělá. Confused
proto mam na opravu aut znamyho automechanika kterej to snad neodflakne Very Happy

josh
Zaslal: út únor 27, 2007 7:11 pm Odpovědět s citátem
ECHT SAXOKLUBÁK Založen: 27. 05. 2005 Příspěvky: 259 Bydliště: Slovensko, Bratislava
DAVE_FM napsal:
Jinak já jsem nedávno měnil kapalinu i se zadníma válečkama a v poho... koupil jsem si litrovku brzdovky a ještě tam dost zbylo, takže je to v poho... myslím, že se toho wenco bát nemusíš.. je to přesně jak říkal dyk a v poho...

Kolko ťa vyšli valčeky (kde kúpené) - a ako si prišiel na potrebu ich výmeny ?
Mne len na stk povedali že jeden valček mám na výmenu -podla brzdných výsledkov- ale neviem či im mám veriť Smile

Zaslal: út únor 27, 2007 7:16 pm Odpovědět s citátem
ECHT SAXOKLUBÁK Založen: 27. 05. 2005 Příspěvky: 259 Bydliště: Slovensko, Bratislava
Miki napsal:

vo všetkom máš IMHO pravdu, akurát tých 5korún - nedávno mali vo forstingeri akciu na výmenu kvapaliny s odvzdušnením za 500 alebo 590 Sk (bez kvapaliny). V niektorých servisoch dokonca uvádzajú cenu za úkon "výmena brzd. kvapaliny" a samostatne cenu za odvzdušnenie - to tam asi príde ešte trocha väčší laik než sídliskový automanekýn, povie im že "potrebujem vymeniť kvapalinu" a oni mu ju vymenia bez odvzdušnenia Idea

Naposledy upravil josh dne út únor 27, 2007 7:18 pm, celkově upraveno 1 krát

Zaslal: út únor 27, 2007 7:18 pm Odpovědět s citátem
SAXOKLUBÁK Založen: 12. 11. 2006 Příspěvky: 176 Bydliště: Vojkovice, okr. Frýdek.Místek
Kolko ťa vyšli valčeky (kde kúpené) - a ako si prišiel na potrebu ich výmeny ?
Mne len na stk povedali že jeden valček mám na výmenu -podla brzdných výsledkov- ale neviem či im mám veriť Smile[/quote]

zdarec, tak na potřebu výměny jsem přišel tak, že mi to nebrzdilo.. když jsem rozdělal buben, tak z toho jednoho válečku utíkala kapalina.. tak jsem vyměnil oba.. výměnu zvládne snad každý sám.. není to moc složité...
jinak válečky jsem kupoval v autokelly.. za oba a litr brzdovky ferodo jsem dal tuším něco kol 1700-1800... naše firma tam má cca 20-25% slevu, tak jsem ji využil Wink

jestli máš pochyby o tom, zda je měnit, tak sundej zadní kola a rozdělej bubny.. a uvidíš, zda ti jeden neteče, nebo máš něco s obložením.. a nebo si nech udělat testy brzd ještě u někoho jiného..
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail ICQ

Zobrazit příspěvky z předchozích:  

Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 3
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další

Přejdi na: